Wednesday, June 4, 2008

ΠΛΕΞΙΜΟ για χαλάρωση ποντο-ποντο

Ένα όμορφο άρθρο για το πλέξιμο που δημοσιεύτηκε στο Body&Mind του Vita τον 1/2008 από την Αφροδίτη Φούντα:

Το πλέξιμο επιστρέφει όχι απλώs ωs ένα ακόμα χόμπι, αλλά ως μια δημιουργική θεραπευτική απασχόληση που χαρίζει ικανοποίηση και καταπολεμά το στρεs.
Ήμουν nερίπου 10 χρονών όταν n μπτέρα μου αποφάσισε πωs είχε έρθει η ώρα να μάθω να πλέκω. Αφού μου εξήγησε τα βασικά, μου έδωσε δύο βελόνεs και ένα χοντρό μάλλινο νήμα και κάπωs έτσι ξεκίνησα να ψτιάχνω το πρώτο μου κασκόλ.Ίσωs επειδή έχανα συνέχεια τoυς πόντουs και το κασκόλ έμοιαζε με δίχτυ, παράτησα πολύ γρήγορα το νέο μου χόμπι. Μεγαλώνονταs, κατάλαβα πωs το πλέξιμο δεν είναι για μικρά παιδιά - τουλάχιστον όχι για όλα. Εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο, «πιάνω» τον εαυτό μου να λιγουρεύεται χειροποίnτα πλεκτά με μια μικρή δόση ζήλιαs για όσεs μπορούν να τα φτιάχνουν μόνεs τous. Κάνονταs μια πρόχειρη έρευνα στο Διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι δεν είμαι n μόνη που νιώθω τnv ξαφνική επιθυμία να περνάω τα βράδια μου με δυο βελόνεs στα χέρια. Διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, από τnv ΤΖούλια Ρόμπερτs, τnv Κάμερον Ντίαζ και τη Σάρα ΤΖέσικα Πάρκερ έωs τον... Ράσελ Κρόου, το έχουν ρίξει στο πλέξιμο.Ύστερα από τρειs περίπου δεκαετίεs έντοvns αμφισβήτnσπs πpos όλα αυτά τα είδη χειροτεχνίαs, που υποτίθεται πωs αποτελούσαν τροχοπέδη για τn γυναικεία χειραφέτnσn, το πλέξιμο απενοχοποιείται και επιστρέφει στη μόδα. Χιλιάδεs είναι οι δικτυακοί τόποι που αναψέρονται στις βελόνεs και τα νήματα, άφθονα τα σχετικά περιοδικά και τα βιβλία -κυρίωs τα ξενόγλωσσα- και πάρα πολλέs οι γυναίκεs που συσπειρώνονται μέσω του Διαδικτύου για να ανταλλάξουν συμβουλέs και εμπειρίεs γύρω από τα πλεκτά τous. Πρόκειται απλώs για μια μόδα που θα ξεθυμάνει ή μήπωs τελικά το πλέξιμο συμβολίζει για πολλούs κάτι περισσότερο;
Μάθε τέχνη
Το να μπορείs να πλέκειs ρούχα ή μικροαντικείμενα σημαίνει ότι αυτόματα απαλλάσσεσαι από την «τυραννία» τns μόδαs. - Αντί να λιώνειs τιs σόλεs σου ψάχνονταs μάταια για το ιδανικό πουλόβερ, το δnμιουργείs εσύ η ίδια. Με την ίδια λογική, μπορείs να φτιάξειs κασκόλ, τσάντεs, σκουφάκια, πορτοφολάκια και ό, τι άλλο σου αρέσει. Επιπλέον, με το πλέξιμο κάνειs και οικονομία! Ακόμα και ένα πουλόβερ μnχανήs, για παράδειγμα, κοστίζει ακριβότερα από ένα «σπιτικό», ιδιαίτερα αν είναι φτιαγμένο από πολύ καλήs ποιότnταs μαλλί ή νήμα. Εξάλλου, το δικό σας χειροποίητο πλεκτό δεν πρόκειται να ... φθαρεί τόσο γρήγορα όσο ένα έτοιμο, όσο σκληρή χρήση και να του κάνετε. Αν δεν έχετε πειστεί ακόμη, σκεφτείτε τα ξεχωριστά και πρωτότυπα δώρα που θα μπορείτε να κάνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Το πλέξιμο βλάπτει σοβαρά... τις κακέs συνήθειεs
Σκεφτείτε πόσο μπορεί να σας βοηθήσει το πλέξιμο στην προσπάθειά σας να κόψετε ή να μειώσετε το κάπνισμα. Ένα από τα βασικά προβλήματα των καπνιστών που βρίσκονται στο στάδιο τns απεξάρτησης είναι το πώs θα απασχολήσουν τα χέρια τους. Το πλέξιμο αποτελεί σίγουρα μια πιο δημιουργική και θηλυκή λύση από ό,τι το κομπολόι... Εξίσου θα ωφεληθείτε αν θέλετε να περιορίσετε τις συστηματικές επιδρομές στο ψυγείο. Είπαμε, το πλέξιμο κρατά χέρια και μυαλό απασχολημένα.

5 comments:

  1. Ε ΡΕ μεγαλεία!!!!!!
    Και που να εψαχνε λιγο καλύτερα, θα έπεφτε πανω σε μας ετσι για να δει και να πει οτι υπάρχουν και στην Ελλαδα αρκετες που το κατεχουν το αθλημα.
    Κοριτσια πάρτε το απανω σας!!!!!
    Το χουμε! το χουμε! βρε....!!!!!!!
    Ετωρα βεβαια απο περιοδικά και βιβλια πάσχουμε, αλλά ελπιζω να το ακούσουνε οι ειδικοί και να το διορθώσουν.

    ReplyDelete
  2. Το έχουμε πει αρκετές φορές, σε διάφορες συζητήσεις. Η κουλτούρα του πλεξίματος στην Ελλάδα τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα μακριά από το σύμπλεγμα της "γιαγιάς που πλέκει". Το κείμενο που παρέθεσες δεν είναι κακό, αλλά μάλλον ξώφαλτσα ασχολείται με την παράμετρο που εγώ νομίζω ότι θα βαρύνει αρκετά στο μέλλον: την απεξάρτηση από το "έτοιμο" προϊόν και τα οικονομικά της συνακόλουθα.

    ReplyDelete
  3. @sobraluz:σωστά το έθεσες, νομίζω ότι τελευταία ασχολήθηκαν κάποιοι αρθρογράφοι στην Ελλάδα με το θέμα "πλέξιμο",επειδή έχει αρχίσει να προβάλεται από διασημότητες.... αλλιώς αμφιβάλω αν θα ασχολιόντουσαν καθόλου

    ReplyDelete
  4. @πουαντερί: το χουμε το χουμε :-)

    ReplyDelete
  5. Το χουμε και το παρεχουμε και τιμη μας και καμαρι μας.
    πολυ ωραια η αναρτηση σου.

    φιλια καληνυχτας.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...