Ingredients for 6-8 pieces
400 gr. all-purpose flour
200 gr. Butter
1/2-3/4 cup sugar
4 egg yolks
I teaspoon baking powder
For the filling
4 large apples
2-3 tablespoons sugar
• freshly squeezed lemon juice
• 1/2 cup cold water
1 tablespoon cornstarch
2-3 tablespoons raisins
3-4 tablespoons walnut
1/2 tablespoon Cinnamon
Prepare the dough. Put the flour and baking powder in the bowl of a food processor and pulse to combine, add all the ingredients and pulse a few times until the mixture begins to become mealy.
If it appears dry and is not holding together, add a few tablespoons of cold water.
Form the dough into two balls (one bigger than the other), wrap the small ball in plastic wrap, and refrigerate until ready to use. Tamp the second ball of dough onto your pie pan with your hands, taking care that it is spread evenly and cover also the sides of the pan. Put the pan in the fridge while you are preparing the filling.
Prepare the filling.Peel and slice your apples. Put the apple slices in a pan, add the lemon juice, the water and the sugar and cook them for 10-15 minutes in low temperature until they become soft. Mix the cornstarch with some water and add to the apples. Remove the pan from the heat when it has absorbed it's juices. Add the raisins, walnuts and cinnamon. Let cool for some minutes.
Fill the unbaked bottom crust with apple filling.
Grate the second ball of dough over the filling. Place in preheated oven.
Njummie!
ReplyDeleteΠωπω ρε Ευα;! ευτυχώς που το εδειξες σημερα και οχι απο χθες γιατι μετα απο το ανθοτυρο θα την σκεφτομουνα ολη νυχτα.
ReplyDeleteΤωρα ομως δεν με νοιαζει που δεν μπορω να την φτιαξω ακομα γιατι αυριο το πρωι που θα παω Αθηνα μαζι με τον καφε μου ε! θα φαω και ενα γλυκακι......
Yummy! I love apple pie!
ReplyDeleteHaven't done it for a while, maybe this weekend....
Το κρίμα -και πάλι- στο λαιμό σου.
ReplyDeleteΜπραβο βρε Ευα μου!
ReplyDeleteΗ καλαισθησια σου κοριτσι μου με κανει να σε αγαπω απο μακρυα!
Τι συνταγη ωραια (η καλυτερη συνταγη για μηλοπιτα, με τριφτη ζυμη),τι φωτογραφιες,τι υφος ωραιο στην αναρτηση σου!!!
Τιποτε παρατερο,τιποτε κιτς...ολα οπως αρμοζει στην αρμονια και την καλη αισθηση.
Μπραβο κοριτσι μου σε χαιρονται τα ματια κι η ψυχη μου!
Μπραβο σου.
Σας ευχαριστώ κορίτσια :) φιλιά πολλά!!!
ReplyDeleteOh, this looks crazy delicious and is making me so crave this treat! You look to be a marvelous cook!
ReplyDelete~Emily
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΩραία, αναλυτική συνταγή!
ReplyDeleteΌ,τι πρέπει για την εποχή!
Θα υποκύψω....
Ποιος ξερει τι πλεκεις παλι και εχεις πεσει με τα μουτρα εσυ.
ReplyDeleteΑλλά κι εγω; θα δεις! θα δεις!
Βρε παιδιά, είμαι σίγουρη ότι είχα αφήσει σχόλιο εδω. Νόμιζα ότι καθυστερούν απλώς να ανεβούν τα σχόλια και περίμενα να δω πότε θα ανεβεί. Τελικά δεν το βλέπω. Λέτε να μην άφησα; Λέτε κάπως έτσι να ξεκινάει το αλτσχάιμερ; Βρε τι πάθαμε... Τέσπα..έλεγα ότι ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή και ότι έστειλα και το λινκ σε μια φίλη μου. Μιαμ!
ReplyDeleteκαι είναι και πολύ εύκολη Κική μου :)
ReplyDelete