Sunday, April 27, 2008

Πλέξιμο, μόδα και ψυχοθεραπεία μαζί

Δεν είναι μόνο ότι όλο και περισσότερεs γυναίκεs (και πολλοί άνδρες όλων των ηλικιών αναζη- τούν κουβάρια από αγνό, παρθένο μαλλί και βελόνεs σε όλα τα μεγέθη με μανία, και ότι ανάμε- σά τουs συγκαταλέγονται και διασημότητεs όπωs η Μαντόνα, η Κάμερον Ντίαζ, η Τζουλιάν Μουρ, η Γκόλντι Χον, η Χίλαρι Σουόνκ, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Είναι ότι τώρα που η συγγραφέas Κέιτ Τζέικομπs έγραψε το πρώτο τns μυθιστόρημα για ένα μαγαζί με νήματα και βελόνεs στη Νέα Υόρκη, κέντρισε το ενδιαφέρον τηs Τζούλια Ρόμπερτs, που ανήκει κι εκείνη σε γκρουπ πλεξίματοs, η οποία δήλωσε ότι θέλησε να αναλάβει την παραγωγή για να μεταφέρει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη.
Αλλωστε, η Τζούλια Ρόμπερτs ήταν από τις πρώτεs που διάβασαν το «The Friday night knitting club», το βιβλίο που φρόντισε να τns στείλει προσωπικά η Τζέικομπs, η οποία μέχρι πρότινοs συνεργαζόταν με περιοδικά και τώρα δεν προλαβαίνει να δίνει συνεντεύξειs και να ετοιμάζει περιοδεία στην Αμερική και τον Καναδά. Και το πλέξιμο; Τι σχέση μπορεί να έχει με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο;
«Το πλέξιμο είναι παντού» λέει. «Οι φίλεs μου πλέκουν κι εγώ πλέκω. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε με μεγάλη νοσταλγία. Ετσι όπωs έχουν γίνει τα πράγματα, οι άνθρωποι κοι- τούν τις παλιέs, καλέs ημέρεs για να ανακαλύψουν σταθερέs αξίεs. Η γιαγιά μου έπλεκε, όπωs πλέκει σήμερα η αδερφή μου. Εγώ ανακάλυψα τη μαγεία του πλεξίματοs ωs ενήλικη».
Και αν αναρωτιέστε τι πλέκει η νέα γενιά, θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι φτιάχνουν από θήκεs για τα κινητά τουs τηλέφωνα αλλά και για τα iPods τουs, μέχρι κάλτσεs, πορτοφόλια, καπέλα, πλεκτά καλώδια. Μαλλιά κοuβάρια δηλαδή. Οπωs εξηγεί η Κέιτ Τζέικομπs, «το καλό με το πλέξιμο είναι ότι ακόμη κι αν παρατήσειs αυτό που έχειs ξεκινήσει, δεν υπάρχουν προθεσμίεs, οπότε μπορείs κάλλιστα να αρχίσειs κάτι και μετά να το αφήσειs στην άκρη μέχρι να ξαναβρείs τη διάθεση και τον χρόνο».
Η ποικιλία πλέον στα είδη πλεξίματοs είναι τεράστια με έμφαση στα πολυτελή νήματα. «Στο παρελθόν, στην εποχή των γιαγιάδων μαs, οι γυναίκεs δεν έπλεκαν κασμιρένιεs κάλτσεs αλλά πρακτικέs κάλτσεs για τον σύζυγο και τα παιδιά. Τώρα όλα έχουν να κάνουν με το να δημιουργήσειs ελεύθερο χρόνο για να πλέξειs κάτι πολυτελέs. Εί ναι ένα είδοs αποπλάνησηs».
Στο πλέξιμο όλα επιτρέπονται. Και τα διαλείμματα, και τα λάθη. Και επιπλέον είναι και για άντρεs, με αρκετέs διασημότητεs, όπωs ο Ράσελ Κρόου, να πλέκουν κασκόλ και πουλόβερ σαν ένα είδοs ψυχοθεραπείαs. Στην Αμερική μόνο υπάρχουν 38 εκατομμύρια ερασιτέχνεs και... επαγγελματίεs φαν, με το πλέξιμο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων χόμπι (πρώτη είναι η κηπουρική). Ο λόγοs; Καταπολεμά το στρεs, βγάζει τη δημιουργικότητα που κρύβουμε μέσα μας, λειτουργεί σαν φάρμακο, σου δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσηs και κατά- κτησηs, σε φέρνει σε επαφή με τον εαυτό σου. Είναι η νέα γιόγκα. Προσφέρεται και για τουs μαθnτέs. Διδάσκεται και σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία καθώs όπωs λένε, μέσα από το πλέξιμο, μαθαίνει κανείς μαθηματικά, αυτοσυγκέντρωση, δεξιοτεχνία. Οπωs λέει και η ιδρύτρια τns ομά- δαs πλεξίματοs Stitch 'η 'Bitch, Μπρέντα Τζάνιs, «Kaνείς δεν πλέκει επειδή είναι τηs μόδαs ή επειδή το λένε τα περιοδικά ή επειδή το κάνει η Τζούλια Ρόμπερτs. Πλέκουν επειδή είναι διασκεδαστικό. Και συνεχίζουν να πλέκουν επειδή όταν το αρχίσεις, δεν μπορείs να σταματήσειs. Αυτό είναι και το μοναδικό του μειονέκτημα. Το πλέξιμο είναι εθιστικό». Καλού κακού, αγοράστε ένα ζευγάρι βελόνεs. Το Νο 7 ενδείκνυται για το ξεκίνημα.
Της ΣΑΝΤΥΣ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
H KAΘHMEPINH 20-1-2007

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...